Trosweb

Radio en televisie door de jaren heen

In de eerste helft van de twintigste eeuw werden de radio en de televisie uitgevonden. Sindsdien is er veel veranderd in hoe wij deze apparaten gebruiken. Waren het vroeger luxegoederen, alleen weggelegd voor de rijken; anno nu behoren ze bijna tot de eerste levensbehoeftes.

Maar ook onze manier van tv kijken en radio luisteren is door de jaren heen veranderd. Tot halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw hadden veel mensen nog geen televisie in huis. De enkeling die dat wel had, kreeg vervolgens de hele buurt op bezoek om maar even tv te kijken. In het begin was er alleen zwart-wit televisie en nog maar een zeer beperkt aanbod. Maar later ontwikkelde men ook kleurentelevisie en halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw werd ook het programma aanbod flink uitgebreid.

Vandaag de dag kijken we dagelijks zo’n drie uur per dag televisie en als we niet kunnen kijken, dan nemen we Uitzending Gemist. Ook even Netflixen is voor veel mensen heel normaal.

Toen de tv nog niet zo’n gewoontegoed was, waren mensen vooral aangewezen op de radio. Vooral in de Tweede Wereldoorlog speelde de radio een grote rol. Denk maar aan de geheime uitzendingen van Radio Oranje en het verzet. Later werden er ook veel hoorspelen uitgezonden; ter vermaak van de mensen. Oorspronkelijk was de radio uitgevonden om morse codes te versturen. In 1906 vond men de elektronenbuis uit en konden geluiden ook direct uitgezonden worden. In 1914 was het eerste radioconcert en in 1919 werd het eerste programma uitgezonden. In de jaren 60 van de vorige eeuw waren zeezenders als radio Veronica immens populair. Dat was de basis voor radio volgens een vast programmaschema, zoals we dat nu kennen.

Tegenwoordig is digitale radio erg in opkomst. Veel mensen luisteren via Internet en kijken tegelijkertijd ook mee via de webcam.

Ontwerpen op deze site

Op deze website gaan we dieper in op het fenomeen Uitzending Gemist, maar ook de televisie programma’s door de jaren heen. We gaan het ook nog hebben over het fenomeen televisiegids.

Maar ook de radio komt aan bod: de radio programma’s door de jaren heen. Ook vind u hier diverse blogs over radio en televisie. Veel leesplezier op deze website!