Een outdoor led scherm is een display technologie  waar met gebruikt maakt van led’s die op een pcb worden gemonteerd en deze led’s worden dan als lichtbron gebruikt. Omdat led een hoge lichtopbrengst heeft en weinig warmte produceert is het een ideale manier om licht te maken.

Led’s zijn zelfs bij fel daglicht goed te zien en dus uiterst geschikt om buiten te gebruiken.

Welke onderdelen zitten er allemaal in een outdoor led scherm?

Het kabinet van een outdoor led scherm.

Dit is de constructie waar alle technische onderdelen in zitten gemonteerd. Deze kast is bij een outdoor led scherm waterdicht zodat de elektronica wordt beschermd tegen weersinvloeden.  De componenten die erin zitten zijn onder andere de voedingen en aansturingskaarten.

De module van een outdoor led scherm

De led module zit op het kabinet geschroefd of geklikt. Geheel afhankelijk van de constructie. Bij een kabinet dat op een paal of reclamemast staat en waar men aan de achterkant erbij kan zitten er deuren aan de achterkant en worden de modules aan de voorkant erop geschroefd. Als dit niet kan dan bestaan er diverse constructie waardoor je met een inbussleutel aan de voorkant een schuif kan draaien waardoor de module los komt.

De module bestaat uit een PCB en de led’s met drivers die erop gesoldeerd zijn.

De ontvangstkaart van een outdoor led scherm

De ontvangstkaart is de kaart die zo wordt geprogrammeerd dat de ontvangstkaart weet wat voor soort led’s er worden aangestuurd en welke grootte leds en pixelpitch er wordt gebruikt in het led scherm. Hierdoor weet de kaart welk gedeelte van het led scherm het is om het juiste stukje afbeelding weer te geven.

Momenteel worden hier meestal Novastar kaarten voor gebruikt.

De zendkaart van een outdoor led scherm

De zendkaart heeft een geheugen waar de content op wordt geplaatst. Dit kan in de vorm van een presentatie die dan in een loop wordt weergegeven.

De bekabeling. De data wordt via UTP kabels doorgegeven en deze worden met RJ45 connectoren in de kaart gestoken. De moduels worden vaak aan de ontvangstkaarten gekoppeld door flat kabels. Dit zijn 8 of 16 aderige platte kabels .

De voeding van een outdoor led scherm

Led wordt van spanning voorzien en omdat led tussen de 2,5v en 5v gebruikt moeten hier aparte voedingen worden gebruikt die de 220v omzetten naar meestal 5 volt.

Meanwell is een gerenommeerd merk voedingen.

Koeling is ook belangrijk en dit kan worden gedaan door externe ventilatoren. Al zie je momenteel veel dat er andere methoden worden gebruikt om de warmte af te voeren en er geen ventilatoren meer nodig zijn. Dit is beter voor de levensduur van het led scherm.