De tv gids

De tv gids is een wekelijks tijdschrift met daarin de uitzendtijden van programma’s op de televisie, maar ook van de radio programma’s. Ook staat er achtergrondinformatie over de programma’s die worden uitgezonden in en ook informatie over showbusiness.

Er wordt in deze tijdschriften informatie gegeven over de programma’s van de komende week van zaterdag tot en met vrijdag; alleen tijdens de zomermaanden en de feestdagen komen er dubbeldikke magazines uit (voor 2 weken). Bijna elke Nederlandse omroep heeft wel zijn eigen magazine. Op deze manier krijgen de omroepen leden, omdat je vaak automatisch lid wordt van een omroep bij een abonnement. Maar ook de inkomsten van het abonnementsgeld is een belangrijke inkomensbron voor de omroepen.

Het internet

Met de opkomst van het Internet komen er steeds meer programmeringen online en loopt het aantal abonnee’s op de papieren versies van de tv gidsen terug. Dat betekent ook dat omroepen hun ledenaantal en inkomsten zien teruglopen. Veel omroepen zijn al samengevoegd om toch hun hoofd nog boven water te kunnen houden.

Tegenwoordig hebben de meeste tv afstandsbedieningen een knop, waardoor je gemakkelijk en in één oogopslag kunt zien wat ’s avonds er op televisie komt. Voor veel mensen is er dan ook geen reden om nog een tv gids te nemen. De vraag die rijst is of de tv gids nog van deze tijd is…