Grofvuil is het huishoudelijk afval dat niet in een vuilniszak past, zoals tafels en bureaus. Je zult deze spullen niet dagelijks kwijt moeten, maar wel wanneer je een grote opruiming of verhuizing hebt. Het is dan belangrijk dat je goed weet wat je wel bij grofvuil mag plaatsen en wat niet. Wij lichten deze afvalstroom voor je toe. Lees snel verder!

Wat mag bij grofvuil?

Grofvuil is de verzamelnaam voor al het afval dat te groot is voor het gewone huisvuil, maar niet alles mag je in een grofvuil container inzamelen. Oude meubels, zoals tafels, stoelen, banken, bureaus en kasten mag je wel bij het grofvuil inzamelen. Als je kritisch kijkt wat je bij het grofvuil zet, dan kun je het afvalbedrijf helpen om zoveel mogelijk te recyclen.

Welke spullen mogen niet bij grofvuil?

Strikt genomen hoort al het grove huishoudelijke afval tot grofvuil, maar er zijn een aantal zaken die apart ingezameld dienen te worden. Huishoudelijk apparatuur wordt bijvoorbeeld apart ingeleverd, dit wordt ook wel wit- of bruingoed genoemd. Ook matrassen en beddengoed dien je ergens anders in te zamelen. Bouw- en sloopafval, zoals puin, en andere zaken als roetresten schoorsteenpuin, teerhoudend asfalt en dakleer horen ook in een andere container. Het is ook erg belangrijk om geen gevaarlijke materialen, zoals chemische stoffen of asbesthoudend afval, bij het grofvuil in te zamelen. Voor jouw veiligheid en de veiligheid van anderen, lever je deze in speciale containers in. Je kunt hierbij ook denken aan accu’s en batterijen, verfresten, spuitbussen of kitspuiten.

Hoe zamel je grofvuil in?

Voor grofvuil heb je speciale containers. Je kunt bij Renewi zowel particulier als zakelijk een grofvuil container huren. Wanneer je hier een container huurt, wordt deze bovendien geleverd op locatie en geleegd wanneer de container vol is of wanneer je de container niet meer nodig hebt. Daarna zorgt Renewi ervoor dat alle herbruikbare delen van het grofvuil gerecycled worden. Niet-herbruikbare delen worden gebruikt voor energieherwinning. Wil je van tevoren ook al bijdragen aan een circulaire economie? Dan kun je meubels die in goede staat zijn ook doneren aan een kringloopwinkel of verkopen via een (online) platform. Zo maak je iemand waarschijnlijk ook erg blij met jouw oude meubilair!