Uitzending gemist

Met de opkomst van het Internet, groeide ook de behoefte van mensen om programma’s terug te kijken via Internet. Daarom begon de Nederlandse Publieke Omroep in 2003 met Uitzending Gemist. Dit was een gratis video on demand service, zodat het tv publiek zijn of haar favoriete programma’s van de Publieke Omroep nog eens terug kon kijken. Later werd deze dienst NPO gemist genoemd en in 2017 kreeg deze dienst de naam NPO Start.

Er worden alleen programma’s uitgezonden die van de Publiek Omroep zijn en ook audio-casts van de radiozenders van de NPO. Soms worden er ook gekochte programma’s tijdelijk via de portal beschikbaar gesteld. Ook kan er bij NPO Start live via Internet gekeken worden naar de tv zenders NPO 1, 2, 3 en themakanalen van de publieke omroep. Voorafgaand aan het programma wordt er een kort reclamespotje van de Ster afgespeeld. De uitzending kan worden doorgespoeld naar elk willekeurig moment in de uitzending die je kijkt.

De commerciele omroepen

Ook de commerciële omroepen,zoals SBS en RTL, konden niet achterblijven in de ontwikkeling en begonnen ook hun eigen video on demand services, respectievelijk Kijk en RTL XL.

RTL XL begon in oktober 2010. Ook hier zijn de programma’s alleen van RTL en soms kunnen er ook programma’s die door RLT aangekocht zijn tijdelijk bekeken worden. Nieuw bij deze service was dat je niet alleen programma’s terug kon kijken, maar (tegen betaling) ook programma’s vooruit kon kijken. De programma’s worden wel uitgezonden met reclameblokken, die (helaas) niet doorgespoeld kunnen worden.

Tot januari 2015 konden de meeste uitzendingen van RLT worden teruggekeken, onbeperkt en gratis. Dit wel met reclame. Na januari 2015 zijn de afleveringen nog maar 365 dagen beschikbaar en niet meer onbeperkt. De eerste 7 dagen na de uitzending kon en kan het programma nog worden teruggekeken, gratis maar wel met reclameblokken. Na 7 dagen moest of moet er een klein bedrag voor worden betaald voor deze service. Het is mogelijk om per uitzending te betalen of een eenmalig bedrag waarmee je 30 dagen lang alles kan terugkijken of vooruitkijken. Aangekochte series kun je terugkijken bij Videoland. Dit is ook een betaalde service.

Kijk is het video on demand programma van Talpa. Daaronder vallen SBS, SBS9, Net5 en Veronica. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als RTL XL. In 2014 zijn de Publieke Omroep en de commerciële omroepen samen gaan werken en hebben ze een video on demand service gelanceerd: NLZiet. Hier zijn zowel programma’s van de NPO terug te kijken als die van RTL XL of Kijk. Dit is een betaalde service: zo’n 7,95 euro per maand.